iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Puszysty tort z czereśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten tort upiekłam pierwszy raz dla mojego męża na urodziny, bo uwielbia czereśnie. Wyszedł mi bardzo smaczny, każdy był zachwycony.

Puszysty tort z czereśniami

Składniki:

Puszysty tort z czereśniami

 

  • Biszkopt:

 

 

  • Masa:

 

  • 30 dag czereśni (bez pestek),
  • 2 serki mascarpone,
  • 1 litr śmietany kremówki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • barwnik spożywczy różowy,
  • 1/2 szklanki wina wiśniowego,
  • 1 szklanka soku wiśniowego.

Sposób przygotowania:

Puszysty tort z czereśniami
Ubijamy jajka w całości na parze. Dodajemy cukier porcjami i ubijamy dalej. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Masę przekładamy do okrągłej blachy czyli tzw. tortownicy. Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy, dzielimy na trzy części. Czereśnie miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Podgrzewamy je, i dodajemy cukier aby się rozpuścił oraz mąkę ziemniaczaną. Gdy masa jest gęsta to odstawiamy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Odstawiamy część masy i dodajemy barwnik spożywczy różowy. Odstawiamy masy. Pierwszy biszkopt nasączamy sokiem wymieszanym z winem i nasączamy biszkopt. Przekładamy masą, Czynności powtarzamy z każdym plackiem. Dekorujemy masą różową i białą. Oraz możemy udekorować czereśniami. Chłodzimy.