zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tort czereśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

sezon na czereśnie, więc upiekłam tort z czereśniami

Tort czereśniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort czereśniowy

 

  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szk mąki pszennej
  • 1/2 szk mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • 50 g margaryny Kasia
  • 3/4 szk cukru
  • 4 krople aromatu waniliowego
  • 500 g wypestkowanych czereśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka agrestowa
  • czereśnie do dekoracji
  • czekolada w młynku do posypania

 

Sposób przygotowania:

Tort czereśniowy
Czereśnie przesmażyć 15 minut. Dodać wodę i cukier i smażyć jeszcze 5 minut. Wyłączyć ogień i wsypać galaretkę wiśniową i dokładnie wymieszać. Z cukru odsypać 3 łyżki i zostawić je do piany. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać wodę i stopioną i ostudzoną Kasię i jeszcze chwilę ubijać. Białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, dodać ją do żółtek. Na koniec wsypać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie połączyć. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Po wystudzeniu upieczonego ciasta przekroić je na trzy placki i każdy nasączyć np. sokiem cytrynowym zmieszanym z odrobiną wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania wlać schłodzoną galaretkę agrestową rozmieszaną w 3/4 szk przegotowanej wody. Na pierwszy placek wykładamy tężejące czereśnie. Następnie przykrywamy drugim krążkiem. Potem kładziemy część śmietany. Znów kładziemy placek i wykładamy resztę śmietany. Wyrównujemy boki i górę tortu. Dekorujemy wypestkowanymi czereśniami i posypujemy czekoladą.
Tort czereśniowy
Etap 1