Sposób przygotowania:
Tort czereśniowy
Czereśnie przesmażyć 15 minut. Dodać wodę i cukier i smażyć jeszcze 5 minut. Wyłączyć ogień i wsypać galaretkę wiśniową i dokładnie wymieszać. Z cukru odsypać 3 łyżki i zostawić je do piany. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać wodę i stopioną i ostudzoną Kasię i jeszcze chwilę ubijać. Białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, dodać ją do żółtek. Na koniec wsypać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie połączyć. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Po wystudzeniu upieczonego ciasta przekroić je na trzy placki i każdy nasączyć np. sokiem cytrynowym zmieszanym z odrobiną wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania wlać schłodzoną galaretkę agrestową rozmieszaną w 3/4 szk przegotowanej wody. Na pierwszy placek wykładamy tężejące czereśnie. Następnie przykrywamy drugim krążkiem. Potem kładziemy część śmietany. Znów kładziemy placek i wykładamy resztę śmietany. Wyrównujemy boki i górę tortu. Dekorujemy wypestkowanymi czereśniami i posypujemy czekoladą.