Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Pyry z gzikiem wg Buni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Podaję wersję wg mojej Babci Florentyny , która nie tolerowała podawania na stół ziemniaków w mundurkach

Pyry z gzikiem wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyry z gzikiem wg Buni

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pyry z gzikiem wg Buni

Ziemniaki ugotować w mundurkach .Obrać i przekroić na połówki. Położyć na gorące ziemniaki kawałeczki masła **.


Ser wymieszać ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulką * **.


Posolić ..


Podawać ziemniaki kładąc na nie gzik i posypując szczypiorkiem i utartą rzodkiewką .



* Ilość ma 1 porcję



** Nie wiem jak w innych częściach Wielkopolski ale w Nowym Tomyślu skąd pochodzi moja rodzina ze strony Mamy skrapiano ziemniaki olejem lnianym tłoczonym na zimno z miejscowej tłoczarni . Potem od tego odeszliśmy bo nie sposób było olej kupić - teraz jest dostępny w sprzedaży i podobno bardzo zdrowy więc od czasu do czasu kupuję ( choć wolę z masłem )i używam w tej potrawie zamiast masła. Można też posmarować olejem przekrojone na pół ( obrane lub nie ) ziemniaki po ugotowaniu i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.



*** Gzik ( gzika- zawsze mam problem jak to ma być ) powinien być ,, ciapkowaty"


**** Spotkałam się z wersją posypania pokrojonym jajkiem na twardo.

Pyry z gzikiem wg Buni
Ziemniaki w mundurkach umyć dokładnie przed gotowaniem
Pyry z gzikiem wg Buni
Biały ser utrzeć z kwaśną śmietaną na półpłynną miazgę
Pyry z gzikiem wg Buni
Usiekać szczypior- utrzeć rzodkiewkę- pokroić cebulę
Pyry z gzikiem wg Buni
Obrać ugotowane ziemniaki( ostroznie by sie nie poparzyć )

Tagi:

sery ser