Sposób przygotowania:
Pyszna i szybka zapiekanka
Należy przygotować niezbędne składniki na zapiekankę, następnie ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, obrać ziemniaki i ugotować al dente, odcedzić i ostudzić, pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, do patelni dodać mięso mielone i podsmażyć cebulę z mięsem. Pieczarki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Pod koniec dodać przecier pomidorowy i przyprawy- sól i pieprz do smaku, wymieszać całość. Dusić około 15- 20 minut. Naczynie żaroodporne natłuścić tłuszczem i układać w naczyniu warstwami najpierw ziemniaki, następnie farsz mięsny i na wierzch drugą część ziemniaków. Całość posypać żółtym serem startym na tarce o grubych otworach. Zapiec w piekarniku prze około 330 minut w temperaturze 160 stopni C.