Sposób przygotowania:
Pyszna sałatka z papryki i cebuli
Paprykę dokładnie myję, i oczyszczam z nasion i białych częśći, kroję w paseczki. Cebulę obieram, myję i kroję w piórka. Do miski przekładam paprykę i cebulę, zasypuję 2 łyżkami soli, mieszam, i zostawiam na 40 minut.
W między czasie przygotowuję zalewę, zagotowuję wodę z cukrem, dolewam ocet. Warzywa odciskam z soku ( robię to w rękawiczkach) i przekładam na gotującą się zalewę. Gotuję od zagotowania 15 minut.
Gorące przekładam do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzuję 10 minut. Jak ostygną wynoszę do spiżarni.
*Z tej porcji wyszło mi 10 pół litrowych słoiczków.
W między czasie przygotowuję zalewę, zagotowuję wodę z cukrem, dolewam ocet. Warzywa odciskam z soku ( robię to w rękawiczkach) i przekładam na gotującą się zalewę. Gotuję od zagotowania 15 minut.
Gorące przekładam do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzuję 10 minut. Jak ostygną wynoszę do spiżarni.
*Z tej porcji wyszło mi 10 pół litrowych słoiczków.
zewa
zbysiowa
Hihiii, jakoś przeżyję :))) Smacznego:)