Sposób przygotowania:
Szarlotka sypana
Średniej wielkości tortownicę wysmarować dokładnie masłem. W jednej misce wymieszać razem mąkę, cukier, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Umyte jabłka obrać ze skorek, pozbawić je gniazd nasiennych i zetrzeć je do miski na tarce, na dużych oczkach. Do startych jabłek dodać 1,5 łyżki białego cukru i cynamon. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Na spód tortownicy wysypać pierwszą warstwę wymieszanych sypkich produktów (użyć około 1/3 całości wymieszanych suchych składników). Na wysypane do tortownicy sypkie produkty wyłożyć połowę startych jabłek. Na jabłka wysypać kolejną, drugą warstwę wymieszanych sypkich składników, a na nią z kolei wyłożyć drugą i ostatnią warstwę jabłek. Na wierzch jabłek przesypać trzecią i ostatnią część wymieszanych suchych składników. W sumie jest trzy warstwy produktów sypkich i dwie warstwy startych jabłek, na wierzchu jest warstwa suchych, proszkowanych składników. Na wierzch ciasta nożem pokroić dobrze schłodzone masło. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a gdy ostygnie oprószyć je cukrem pudrem.