Sposób przygotowania:
Pyszne bułeczki.
Drożdże wrzuć do miski. Masło lub margarynę z mlekiem - ale w 10 - u łyżkach rozpuść drożdże - podgrzej lekko ( po sprawdzeniu palcem nie może parzyć ). Do drożdży dodaj ciepłe mleko z masłem, sól, cukier, kardamon i mąkę ( łyżkę pozostaw ). Zacznij wyrabiać ciasto, musi być gładkie i dobrze odchodzić od miski ( jeśli nie odchodzi dodaj jeszcze mąki). Teraz posyp z wierzchu ciasto pozostałą mąką i przykryj je ściereczką. Pozostaw na 50 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniataj ciasto ok 10 min. na stolnicy. Ciasto jest gotowe do dalszej pracy gdy nie klei się ani do rąk ani do stolnicy ( jeśli się klei dodaj mąki ). Jeśli jest ok, to podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj, na prostokąt na środek rozsmaruj nadzienie i zwiń jak roladę ( zacznij od dłuższego brzegu ciasta ). Pokrój na plastry ( jak kotlety ). Włóż do formy lub do papierowych/stalowych foremek wysmarowanych wcześniej lekko masłem. Lub połóż na formie ( znów przykryj ściereczką ) do wyrośnięcia ok 20 min. Piecz w nagrzanym piekarniku max 10 min w 250*C Możesz również: Pokroić na plastry ok 3 cm i nożyczkami kuchennymi ponacinać różnorodnie ciasto. W tedy powychodzą różnokształtne bułeczki, takie jak na zdjęciach Smacznego :)
darmiona
kasperki2
niestety, udało mi się aż 1 zjeść, były pyszne
darmiona