Sposób przygotowania:
Pyszne bułeczki z jabłkowym środkiem
Mleko podgrzewamy aby było letnie. Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka dajemy rozkruszone drożdże i 4 łyżki cukru -mieszamy . Posypujemy łyżką maki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy 3 szklanki mąki dodajemy odrobinę soli -mieszamy. Do reszty mleka dodajemy żółtka mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i olej . Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę podsmażamy z 3 łyżkami cukru i odrobiona gałki muszkatołowej i cynamonem . Gdy zrobi się dżemik studzimy. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe placuszki dajemy łyżkę dżemiku i sklejamy . Bułeczki układamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 min. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem