Sposób przygotowania:
Pyszne ciasteczka korzenno- pomarańczowe
Przygotować wszystkie niezbędne składniki potrzebne do zrobienia ciastek. Mąkę i imbir mielony wymieszać ze sobą, połączyć z proszkiem z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami: cynamonem, gałką muszkatołową i skórką z cytryny i pomarańczy startymi. Dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem, wbić jajko, siekać jeszcze przez chwilę, a potem zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste. Kulę ciasta schować do lodówki. Kiedy się chłodzi nasmarować margaryną blaszkę do pieczenia, przygotować foremki, wałek i wycinać dowolne kształty. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, dziurkować, układać na blasze. Piec ok. 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu można polać ciasteczka lukrem lub polewą czekoladową.