Sposób przygotowania:
Pyszne ciasteczka owsiane z żurawinąPrzepis jest mocno inspirowany przepisem z książki "White Plate: Słodkie" pt. Ciasteczka owsiane (s.47), ale zastąpiłem rodzynki suszoną żurawiną (słusznie uznałem, że kwaśność żurawiny da fajny kontrast), a zamiast mąki owsianej (gdzie coś takiego można w ogóle dostać? :)) użyłem zwykłej.
Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni w trybie termoobieg.
W misce numer jeden utarłem masło mikserem przez około minutę aż stało się puszyste, następnie małymi porcjami dodawałem cukier jeden i drugi i miksowałem wszystko dalej. Dodałem 2 jajka i pomiksowałem jeszcze trochę, aż wszystko się elegancko połączyło.
W misce numer dwa połączyłem suche składniki - mąkę, płatki, cynamon, proszek, sól.
Czekoladę posiekałem nożem na drobne kawałeczki - najlepiej się sprawdza nóż o szerokim ostrzu. Warto powstrzymać się przed wyjadaniem czekolady - zostanie nam to wynagrodzone wkrótce, kiedy roztopione i ciągnące się czoko odnajdziemy w ciasteczkach.
Ja uległem, ale tylko troszeczkę.
Przyszedł czas na połączenie zawartości misek jeden i dwa - zawartość suchej miski wsypałem do masy i ucierałem jeszcze trochę. Dodałem czoko i żurawinę i wymieszałem (przeszedłem na bieg ręczny, czyli ugniatałem "ręcamy" ponieważ masa postawiła opór mikserowi).
Z ciasta formowałem małe kulki (wielkość główki łyżki), które rozgniatałem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Czas na wielki finał - blacha powędrowała do piekarnika na 10 - 12 minut, ale warto obserwować ciasteczka bo z termoobiegiem nie ma żartów - jak będą brązowe to mamy dużą szansę, że ciastka są gotowe :)
Zaraz po wyjęciu są miękkie, ale nabierają twardości. Doskonale smakują z gorącym kakao, ale i inne ciepłe napitki sprawdzają się doskonale.
Aha - z podanych proporcji wychodzi około 30 ciastek.
-Natka-
kołczu
2milutka
edytaha
kołczu
edytaha napisał(a):
edytaha
Nie ma szans żeby tyle poleżały :D
zewa
kołczu
zewa napisał(a):
zbysiowa
No to może i ja się załapię na jedno malutkie:)
kołczu
Magda - jasna sprawa :)
edytaha
Na pewno w szafie pancernej z zamkiem czasowym :D
kołczu
Gosia85
a tak sobie jeszcze pomyślałam, że można też zamiast takiej mąki dodać zblenderowane płatki owsiane, też powinno być dobre no i z dużą ilością błonnika :)
kołczu
Gosia85 napisał(a):