Sposób przygotowania:
Pyszne pączki mojego taty.
Robimy rozczyn. 1.w szklance ciepłego mleka rozrabiamy 20 dag drożdży i łyżkami cukru. 2. Do rozczynu dodajemy mąki. Powinno się jej dodać tyle, żeby rozczyn konsystencją przypominał gęstą śmietanę. 3. Rozczyn odstawiamy na ok. 15 min(tak aby zwiększył objętość). Robimy ciasto: 1.Do pozostałej mąki dodajemy 8 żółtek i 2 jaja, szczyptę soli, 2 cukry waniliowe, 1 litr mleka, 6 łyżek oleju, rozpuszczone masło roślinne, 2 kieliszki wódki i rozczyn. 2. Całość ugniatamy dosyć długo. 3. Gotowe ciasto odstawiamy ponownie na ok. 20 min aby urosło. Robimy pączki: 1.Urywamy kawałki ciasta i robimy z nich kule. 2.W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pączki i smażymy je. 3.Ostygnięte pączki ja osobiście faszeruje maszynką. 4.Na koniec obtaczamy je w cukrze pudrze. SMACZNEGO!
anemon
skatarzynka
anemon