Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1347]

Pyszne pierożki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zawsze takie pierogi z podrobami, obsmażam, są pyszniejsze

Pyszne pierożki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszne pierożki

 

  • mąka - 400 g
  • jajko -1 szt
  • woda ciepła
  • sól
  • olej 3 łyżki
  • pasztetówka

Sposób przygotowania:

Pyszne pierożki
Pasztetową obrać z osłonki, rozgnieść widelcem.
Z mąki, jajka ciepłej wody, oleju i szczypty soli, zagnieść wolne ciasto.
Ciasto podzielić na części.
Rozwałkować każdą część ciasta, niezbyt cienko.
Szklanką wykrawać krążki.
Na każdy krążek, nakładać farsz z pasztetówki, dobrze zlepiać brzegi pierogów, by się nie rozpadły podczas gotowania.
Pierogi gotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od zagotowania.
Pierogi wybierać łyżką cedzakową, ostudzić, obsmażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Pyszne pierożki
Z podanych składników na ciasto, zostało przygotowane ciasto pierogowe
Pyszne pierożki
Pierożki nadziane, przygotowane do gotowania w osolonej wodzie

Tagi:

jajko jajka