Sposób przygotowania:
Ptysie z kremem waniliowym
Ciasto: Do rondelka wlać wodę, dodać masło i zagotować. Mąkę przesiać, dodać do rozpuszczonego masła z wodą, wymieszać i zaparzać około 4 minut, cały czas mieszając. Odstawić masę do przestudzenia. Do chłodnej masy wbijać po jednym jajku cały czas miksując. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i formować niewielkie ciasteczka (na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200-220 stopni około 20 minut. Krem: Z mleka odlać 1/3 szklanki. Resztę zagotować. W szklance z pozostałym mlekiem wymieszać cukier waniliowy oraz mąki. Wlać do gotującego się mleka, wymieszać, gotować 2 minuty. Odstawić budyń do przestudzenia. Masło zmiksować z cukrem pudrem, stopniowo dodawać zimny budyń, miksować. Upieczone ptysie przekroić na pół, spód napełniać kremem, przykryć wierzchem. Całość posypać cukrem pudrem. Pyszne, polecam!!!