zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pyszne żeberka na kapuście

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

była już golonka na kapuście, biała kiełbasa. Przyszedł czas na żeberka.

Pyszne żeberka na kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne żeberka na kapuście

 

  • 1,3 kg żeberek ( z dużą ilością mięsa )
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 solidne garście suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • ok 800 ml dowolnego bulionu
  • 1 łyżka przyprawy Małgosi
  • 1 czubata łyżeczka czerwonej ostrej czubrycy
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 2 szczypty cukru

Sposób przygotowania:

Pyszne żeberka na kapuście
Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić. Kapustę ugotować i odcedzić. Cebule i czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki między kośćmi. Do garnka lub na patelnię wlać kilka łyżek oleju, ułożyć żeberka i obsmażyć na złoto brązowy kolor z cukrem. Dodać cebulę i posiekany czosnek i czubrycę, sól i pieprz i chwilę smażyć. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem prawie do miękkości żeberek. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Kapustę pokroić, dodać grzyby, przyprawę Małgosi i wymieszać a następnie ułożyć w naczyniu. Na kapustę ułożyć żeberka i zalać powstałym sosem. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić je do piekarnika. Nastawić temperaturę na 170 stopni a czas na 45 minut. Po zapieczeniu żeberka z kapustą podawać np. z pieczywem.
Pyszne żeberka na kapuście
żeberka podsmażyć na złoto brązowy kolor
Pyszne żeberka na kapuście
dno naczynia wyłożyć kapustą wymieszaną z grzybami
Pyszne żeberka na kapuście
potem wyłożyć żeberka i zalac powstałytm sosem
Pyszne żeberka na kapuście
potem wszystko zapiec w piekarniku i spożywac z pieczywem