Sposób przygotowania:
Pyszniutka zapiekanka z boczkiem
Makaron gotujemy w wodzie na sposob al dente. W przypadku zapiekanki z majonezowo-jogurtowym sosem i zoltym serem nie sole makaronu, poniewaz skladniki sa solone same w sobie, wiec uwazam ze slonosc jest wystarczajaca. Makaron ugotowany odcedzic na sicie, przelac zimna woda i chwile odsaczyc z wody. W tym czasie boczek pokroic w mniejsze plasterki i podsmazyc na niewielkim ogniu. Nastepnie odsaczyc na papierowym reczniku z nadmiaru tluszczu. Na pozostalym po boczku tluszczu podsmazyc pokrojona w polplasterki lub drobna kostke cebule. Odstawic na bok. Jogurt naturalny wymieszac z majonezem, mozna dodac do smaku swieze ziola, np. szczypiorek lub pietruszke. Calosc sosu dokladnie wymieszac. Do naczynia zaroodpornego wlozyc warstwe makaronu, rozrzucic na nim pokrojona drobno papryke, przykryc warstwa sosu jogurtowo-majonezowego. Na nim polozyc plasterki boczku i posypac serem zoltym. Nastepnie czynnosc powtorzyc, tak, zeby powstawaly warstwy. Na gorze zapiekanki powinien sie znalezc starty ser zolty jako ostatnia warstwa. Zapiekac ok.25 minut w temperaturze 170 stopni do czasu, az ser na wierzchu zrobi sie ciagnacy. PYCHOTKA MNIAM!!!
Natala1210
wioletta_koziel
Jolcia108