kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Pysznotka,

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To moje wspomnienie z domu rodzinnego...

Pysznotka,

Składniki:

Pysznotka,

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 20 dag margaryny Palma
  • 16 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 15 dag orzechów
  • 20 dag cukru do piany
  • powidło

 

  • Masa karpatkowa:
  • 1 kostka masła
  • 0,5 l mleka
  • 6 łyżek mąki kartoflanej lub 1 duży budyń
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Pysznotka,
Mąkę zmieszać z margaryną, cukrem i żółtkami. Proszek zmieszać ze śmietaną, dodać do ciasta i zarobić. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonych blach. Każdy posmarować powidłem, ubitą pianą i posypać rozdrobnionymi orzechami. Upiec. Z mleka, mąki cukru i żółtek ugotować budyń, wystudzić. Następnie utrzeć z masłem, dodać odrobiny spirytusu do smaku. Posmarować placek masą, drugim przełożyć na masę tak, by orzechy były na wierzchu.

Tagi:

ciasto