Sposób przygotowania:
Pyszny barszczyk z kopytkami
Buraki obierz, pokrój w kostkę, zalej wodą, by je przykryła, i pozostaw w garnku (najlepiej na noc). Włoszczyznę obierz, umyj, mięso umyj. Warzywa i mięso ugotuj w około 2 litrach wody (gotuj 90min). Wyjmij mięso i włoszczyznę, rosół dolej do buraków, wciśnij trochę soku z cytryny lub dodaj octu winnego, żeby barszczyk nie stracił koloru. Gotuj 20-30 min (nie dłużej). Po ugotowaniu przecedź, wywar przypraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, ugotuj, dobrze ostudź ( najlepiej zrób to dzień wcześniej), zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj mąkę, jajko, sól, zagnieć ciasto. Uformuj kopytka, wrzucaj na osolony wrzątek, ugotuj. Tłuszcz rozgrzej na patelni, wsyp bułkę tartą i delikatnie podsmaż. Do podsmażonej bułeczki dodaj ugotowane kopytka, wymieszaj. Podawaj z barszczem. Smacznego !