nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Pyszny cytrynowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto, troszkę kwasowości, troszkę słodyczy w połączeniu daje nam wspaniałą kompozycję. Warto zrobić

Pyszny  cytrynowiec

Składniki:

Pyszny cytrynowiec

 

  • Biszkopt:
  • jaja 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia WINIARY 1 łyżeczka

 

  • masa cytrynowa:
  • cytryna 2 sztuki
  • Budyń o smaku śmietankowym WINIARY 2 sztuki
  • jajko 1 sztuka
  • masło 0,5 kostki
  • cukier 1 szklanka
  • woda 1,5 szklanki

 

  • pianka cytrynowa:
  • Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY 1 sztuka
  • śmietana 30% 500 ml
  • cukier puder 4 łyżki

 

  • góra ciasta:
  • herbatniki 1 opakowanie
  • białko 1 sztuka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • cukier puder 1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Pyszny cytrynowiec
Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Dajemy mąkę, proszek, miksujemy i pieczemy.

Masa cytrynowa: Wyciskamy sok z cytryny i razem ze szklanką wody wlewamy do garnka. Gotujemy razem z cukrem W połowie szklanki wody rozpuszczamy budynie i tą zawiesinę wlewamy na gotujący się sok. Do masy dajemy masło, jajko i miksujemy. Dajemy masę na upieczony biszkopt

Pianka cytrynowa:Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wlewamy tężejącą galaretkę. Wylewamy na masę budyniowąGóra ciasta: Rominy lukier z cukru pudru i białka. Układamy herbatniki i polewamy je lukrem.