Ola224444444

Ola224444444

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Pyszny i prosty pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to ciasto niewymagające dużej ilości składników, a jednak zaskakujące smakiem. Uwielbiam je z dżemem z czarnej porzeczki.

Pyszny i prosty pleśniak

Składniki:

Pyszny i prosty pleśniak

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • łyżka kakao
  • szklanka cukru
  • słoik dżemu (najlepiej porzeczkowego)

Sposób przygotowania:

Pyszny i prosty pleśniak
Mąkę i proszek do pieczenia połączyć z margaryną. Wlać roztrzepane żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na jedną większą i dwie mniejsze części. Jedną z mniejszych połączyć z kakao i dokładnie zagnieść. Tortownicę wysmarować masłem i posypać lekko mąką lub bułką tartą. Rozwałkować i nanieść największą część ciasta. Rozsmarować dżem i przykryć ciemnym ciastem. Ubić pianę z białek (z odrobiną soli) i jak będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier. Miksować, aż będzie lśnić. Przykryć pianą ciemne ciasto. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut.

Tagi:

jajko jajka