Sweet Coala

Sweet Coala

Kucharz
[Przepisów: 6]

Pyszny i szybki łosoś pieczony na patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybki i przepyszny sposób na przygotowanie łososia to upieczenie go w aluminiowych torebkach na patelni pod przykryciem!

Pyszny i szybki łosoś pieczony na patelni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyszny i szybki łosoś pieczony na patelni

 

Sposób przygotowania:

Pyszny i szybki łosoś pieczony na patelni
Filety łososia osusz papierowym ręcznikiem, skrop obficie sokiem z cytryny, polej łyżeczką oliwy z oliwek. Posyp z jednej strony ulubioną przyprawą do ryb. Na każdym kawałku połóż cienki plasterek cytryny. Z folii aluminiowej przygotuj torebki/kieszenie, w które delikatnie włóż rybę. Ja pomagam sobie drewnianą szpatułką do mieszania. Szczelnie zawiń pakuneczki, zostawiając w środku trochę powietrza. Na rozgrzanej suchej patelni piecz łososia pod przykryciem z każdej strony po około 5-6 minut na średnim ogniu. Podawaj z ulubioną surówką i pieczywem. Smacznego! 
Pyszny i szybki łosoś pieczony na patelni
Filety łososia warto skropić sokiem z cytryny - dla smaku i właściwości prozdrowotnych.
Pyszny i szybki łosoś pieczony na patelni
Przygotowanie łososia w folii pozwala na nieużywanie tłuszczu.
Pyszny i szybki łosoś pieczony na patelni
Po około pięciu minutach należy obrócić pakieciki z łososiem i piec kolejne 5-6 minut.