SUPERPRZEPIS

Pyszny sernik pomarańczowy

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pyszny sernik pomarańczowy  Więcej zdjęć (2)

Sernik kusi swoim cudownym, aromatycznym zapachem i pomarańczowym posmakiem. Jest niezwykle delikatny oraz przyjemnie kremowy, a dodatek oleju sprawia, że długo pozostaje świeży.

Składniki:

Pyszny sernik pomarańczowy

Tortownica o średnicy 23 cm, spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 żółtko
  • 60 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Masa serowa:

  • 600 g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka)
  • 3 jajka (duże)
  • 1 białko (te od żółtka ze spodu)
  • 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka z 1/2 pomarańczy (starta)
  • 1 szczypta soli

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Pyszny sernik pomarańczowy

Spód:

Pyszny sernik pomarańczowy
Spód do sernika powinien być podpieczony.

Składniki spodu zagnieść i powstałym ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Spód podpiec około 10-15 minut w temp. 180 stopni.

Masa serowa:

Pyszny sernik pomarańczowy
Przygotowanie masy serowej jest naprawdę proste, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki i już !

W misce wymieszać twaróg z cukrem, jajkami oraz proszek budyniowym.

Następnie całość ostrożnie zmiksować z mlekiem i olejem, a na końcu połączyć z sokiem oraz skórką pomarańczową.

Masę przelać na podpieczony spód.

Pieczenie:

Pyszny sernik pomarańczowy
Upieczony sernik powinien mieć sprężysty wierzch.

Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60-70 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto po ostudzeniu schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc), a tuż przed podaniem można udekorować plasterkami świeżej pomarańczy.