MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik z ricotty, ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomarańczowy sernik z ricotty i mascarpone, pieczony bez spodu. Szybki i prosty w wykonaniu. Polecam

Sernik z ricotty, ze skórką pomarańczową

Składniki:

Sernik z ricotty, ze skórką pomarańczową

 

  • 750 g sera ricotta
  • 250 g sera mascarpone (125 g do sernika - 125 g do kremu)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru z pomarańczą lub aromat
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100 ml mleka
  • 200 g skórki pomarańczowej ( 150 g do sernika - 50 g do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Sernik z ricotty, ze skórką pomarańczową
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy ricottę, mleko i połowę serka mascarpone. Miksujemy.  Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Sernik pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Studzimy.

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, smarujemy nim sernik. Dekorujemy resztą skórki pomarańczowej. Dodatkowo użyłam konfitury pomarańczowej.

Do tego sernika pasuje również czekolada!

Do masy można dołożyć groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę lub udekorować sernik czekoladą.