Sposób przygotowania:
Wieprzowina w słoiki
Mięso (karkówka, łopatka, mięso gulaszowe) pokroić na ok. 5 cm kawałki. Na mięso wysypać czosnek granulowany, zioła, przyprawę gruboziarnistą i sól. Mięso dokładnie obtoczyć przyprawami i ziołami. Odłożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niego część mięsa i lekko obsmażyć (tylko tyle, żeby pory mięsa się zamknęły). Podsmażone mięso przełożyć do miski. Na patelnię wrzucić następną partię mięsa, lekko obsmażyć. W ten sam sposób podsmażyć resztę mięsa. Żelatynę namoczyć w pół szklanki zimnej wody. Namoczoną żelatynę wlać na patelnię, na której podsmażało się mięso i rozpuścić ją podgrzewając (nie gotować). Do żelatyny dodać sól peklową. Wlać 4 szklanki wody, dokładnie wymieszać. Podsmażone mięso rozłożyć do ok. półlitrowych słoików do mniej więcej połowy ich wysokości. Przygotowanym płynem zalać mięso. Do każdego słoika włożyć po 2 ziarenka ziela angielskiego i po małym kawałki liścia laurowego. Do każdego słoika włożyć też po kawałku smalcu. Jak mięso było mocno poprzerastane tłuszczem, to smalec można pominąć. Brzegi słoików wytrzeć do sucha, słoiki zakręcić. Słoiki z mięsem pasteryzować w garnku z wodą ok. 2 godziny. Na drugi dzień ponownie pasteryzować w ten sam sposób kolejne 60 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce.