Sposób przygotowania:
Łopatka faszerowana warzywamiPrzygotowanie mięsa
Łopatkę nacinam wzdłuż tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem.
Faszerowanie
Na płacie mięsa układam pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, paprykę, cebulę oraz suszone pomidory.
Nacieranie przyprawami
Płat mięsa składam na pół (tak jak książkę). Brzegi spinam wykałaczkami. Mięso nacieram dookoła papryką mieloną, rozmarynem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
Pieczenie
Łopatkę przekładam do rękawa do pieczenia. Polewam olejem. Na mięsie układam kawałki masła. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką.