Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Łopatka faszerowana warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Łopatka faszerowana warzywami- można ją podawać na ciepło i na zimno. Doskonała na obiad dla całej rodziny.

Łopatka faszerowana warzywami

Składniki:

Łopatka faszerowana warzywami

 

Sposób przygotowania:

Łopatka faszerowana warzywami

Przygotowanie mięsa

Łopatka faszerowana warzywami
Mięso cienko rozbijam tłuczkiem. Oprószam przyprawami.

Łopatkę nacinam wzdłuż tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem.

Faszerowanie

Łopatka faszerowana warzywami
Pokrojone warzywa układam na płacie mięsa.

Na płacie mięsa układam pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, paprykę, cebulę oraz suszone pomidory.

Nacieranie przyprawami

Łopatka faszerowana warzywami
Mięso spinam wykałaczkami i nacieram przyprawami.

Płat mięsa składam na pół (tak jak książkę). Brzegi spinam wykałaczkami. Mięso nacieram dookoła papryką mieloną, rozmarynem, majerankiem, solą oraz pieprzem.

Pieczenie

Łopatka faszerowana warzywami
Mięso piekę w rękawie około 2 godzin w temp. 180 stopni.

Łopatkę przekładam do rękawa do pieczenia. Polewam olejem. Na mięsie układam kawałki masła. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką.


Tagi:

mięso