kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

pyszny stek podawany jako salatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

czasochłonne dziadostwo-:) ale pyszne

pyszny stek podawany jako salatka

Składniki:

pyszny stek podawany jako salatka

 

  • 4 steki wieprzowe z szynki

 

  • marynata
  • 6 łyżek oliwy
  • łyżka octu czerwonego
  • pół pęczka bazylii
  • pół pęczka mięty
  • sok z limonki
  • 4 ząbki marynowanego czosnku
  • 4 marynowane cebulki
  • sól, pieprz
  • 4 kromki ciabatty
  • pęczek ruccoli

Sposób przygotowania:

pyszny stek podawany jako salatka
mięso lekko rozgniatamy dłonią, nacinamy w kratkę, nacieramy sola i pieprzem. Z podanych niżej składników oprócz rzecz jasna ciabatty i ruccoli, dokładnie zmiksowanych tworzymy marynatę, dokładnie smarujemy mięso. Wkładamy pomiędzy folię, najlepiej strunową-:) przyciskamy czymś ciężkim i....na dobę do lodówki a potem MROZIMY-:) ile kto chce i kiedy chce zjeść-:)
Wyciągamy, odmrażamy przez noc w lodówce, do miseczki zeskrobujemy marynatę a steki wrzucamy na grill lub patelnię grillową smażąc po kilka minut z obu stron na ciemnozłoto.
Marynata smarujemy kromki ciabatty, podpiekamy w piekarniku na złoto. Mięso podajemy ułożone w zgrabny kopczyk, na ciabacie i posypane rucollą. Można skropić rucollę oliwą.