Amberr8

Amberr8

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Pyzy

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

mięciutkie pyzy, podawać z gulaszem

Pyzy

Składniki:

Pyzy

 

Sposób przygotowania:

Pyzy
Połowę ziemniaków wyszorować pod bierzącą wodą i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zemleć. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Sok odstawić, aby opadł osad, następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski włożyć ziemniaki gotowane, surowe, skrobię oraz jaja, dodać sól i wyrobić ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować pyzy i gotować je w osolonym wrzątku 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pyzy można oblać smalcem i podać z gulaszem pikantnym.

Tagi:

jajko jajka