LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Pyzy cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne pyzy z cebulą okraszone skwarkami boczku, pyszne i sycące, polecam.

Pyzy cebulowe

Składniki:

Pyzy cebulowe

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 22 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 5 cebul
  • 10 dag wędzonego boczku
  • pol pęczka posiekanej natki pietruszki
  • pol łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pyzy cebulowe
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedzić , ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Boczek pokroić w kostkę lub paski i przesmażyć na suchej patelni. Ziemniaki połączyć z jajkiem, mąkami, szczyptą soli i zagnieść gładkie ciasto. Formować wałek , pokroić go na kawałki o szerokości 2 cm. Z kawałków ciasta formować placuszki,na środek nakładać farsz,sklejać i formować pyzy. Gotować w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z boczkiem i posiekaną natka pietruszki.