madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pyzy drożdżowe na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najczęściej jadamy z sosem z pieczeni ale zdarza się też z cukrem tak prosto z sita. Trochę pracochłonne.

Pyzy drożdżowe na parze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyzy drożdżowe na parze

 

Sposób przygotowania:

Pyzy drożdżowe na parze
W garnuszku podgrzewamy lekko mleko , dodajemy cukier , pokruszone drożdże oraz trochę mąki pszennej i mieszamy. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrósł. Jajka roztrzepujemy widelcem mieszamy z mąką pszenną i wyrośniętymi drożdżami, dobrze wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy kulki układamy na blasze oprószonej mąką i pozostawiamy jeszcze na kilkanaście minut. W garnku gotujemy wodę, nakładamy sito, układamy pyzy i gotujemy na parze około 10 minut. Podajemy z cukrem lub z sosem z pieczeni.
Pyzy drożdżowe na parze
Formujemy kulki i układamy na blasze posypanej mąką