WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pyzy z kaczym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyzy ziemniaczane z nadzieniem z kaczego mięsa ugotowanego w rosole, marchewki i smażonej na oleju cebulki.

Pyzy z kaczym mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyzy z kaczym mięsem

 

  • 3 szkl. ugotowanych ziemniaków
  • 1 bardzo małe jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól, pieprz
  • 2 kacze nogi ugotowane w rosole
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pyzy z kaczym mięsem

ETAP 1:

Nogi kaczki ugotowane i wystudzone obrać ze skóry. Mięso oddzielić od kości. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem i zrumienić.

W maszynce do mielenia mięsa zmielić razem mięso z kaczki, marchewkę i przesmażoną cebulę. Dodać sól, pieprz i majonez i dokładnie wymieszać.

Ziemniaki zmielić. Podzielić cna 4 równe części. Jedną część wyjąć i rozłożyć równo na pozostałych ziemniakach a w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej aby wyrównała poziom z ziemniakami. Dodać sól i jajko i zagnieść jednolite ciasto.
Z ciasta odrywać porcje i rozpłaszczać. Na środek nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać brzegi tworząc kulkę.

Pyzy odkładać na tacę posypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić pyzy. Gotować ok. 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na półmisek.

Podawać pokraszone przesmażoną cebulką i skwarkami z boczku.

Pyzy z kaczym mięsem
Pyzy w trakcie gotowania w osolonej wodzie.
Pyzy z kaczym mięsem
Ulepione pyzy z kaczym mięsem odłożone na tacę
Pyzy z kaczym mięsem
Zagniecione ciasto ziemniaczane na pyzy z mięsem.
Pyzy z kaczym mięsem
Zmielone mięso i warzywa doprawione przyprawami i majonezem.

Tagi:

danie mięso pyzy