Sposób przygotowania:
Pyzy z kaczym mięsemETAP 1:
Nogi kaczki ugotowane i wystudzone obrać ze skóry. Mięso oddzielić od kości. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem i zrumienić.
W maszynce do mielenia mięsa zmielić razem mięso z kaczki, marchewkę i przesmażoną cebulę. Dodać sól, pieprz i majonez i dokładnie wymieszać.
Ziemniaki zmielić. Podzielić cna 4 równe części. Jedną część wyjąć i rozłożyć równo na pozostałych ziemniakach a w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej aby wyrównała poziom z ziemniakami. Dodać sól i jajko i zagnieść jednolite ciasto.
Z ciasta odrywać porcje i rozpłaszczać. Na środek nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać brzegi tworząc kulkę.
Pyzy odkładać na tacę posypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić pyzy. Gotować ok. 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na półmisek.
Podawać pokraszone przesmażoną cebulką i skwarkami z boczku.