2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1483]

Pyzy z mięskiem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyzy to pracochłonne danie obiadowe ale bardzo smaczne.

Pyzy z mięskiem

Składniki:

Pyzy z mięskiem

 

 

  • 30 dag mięsa gotowanego i zmielonego z kurczaka(na drobniutkich oczkach) jak do pasztetu.

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięskiem
Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie ,ostudzamy przeciskamy przez praskę lub maszynkę od mięsa ,warto je ugotować dzień wcześniej. Resztę ziemniaków obrać zetrzeć na tarce i odcisnąć od soku ja robię to w specjalnie uszytym woreczku z pieluchy tetrowej .Soku z ziemniaków nie wylewać,gdy płyn się ustoi odlać wodę a skrobię zdrapać łyżką i dołożyć do masy ziemniaczanej,(gotowane i surowe ziemniaki razem)dodajemy jaja ,mieszamy na stolnicy jeśli ciasto jest zbyt rzadkie ,dosypujemy mąkę pszenną .Formujemy kulki z ciasta wkładamy w środek odrobinę mięsa mielonego i zalepiamy kule. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę .Po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut aby ciasto w środku nie było surowe. Łyżką cedzakową wyjmujemy na talerze i polewamy stopionym tłuszczem z cebulką . Czasem pyzy sinieją zależy to od odmiany ziemniaków ,jest to naturalna cecha pyzów. Smacznego.