Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pulpety w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety mięsne to danie, które uwielbiają i dzieci, i dorośli. Smaku dodaje im pyszny sos, np. pieczarkowy.

Pulpety w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpety w sosie pieczarkowym

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • olej
  • 2 nieduże cebule
  • 250 g pieczarek
  • łyżka masła
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 2 marchewki z bulionu
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów + do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pieczarkowym
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki, smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do garnka wraz z połową cebuli, zalewamy bulionem. Marchewkę z bulionu kroimy w półplasterki, dodajemy do bulionu.

Mięso przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, sól, pieprz i musztardę oraz pozostałą cebulę. Wyrabiamy masę mięsną. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety, które obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju.

Bulion z pieczarkami i cebulą podgrzewamy, wrzucamy pulpety, gotujemy ok. 20-25 minut.

Następnie sos doprawiamy i zagęszczamy mąką. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. makaronem.
Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym na bulionie drobiowym

Tagi:

danie pulpety sos