Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pyzy z kaszą jaglaną i mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyzy ziemniaczane z mięsem i kaszą są pyszne i sycące. Najbardziej smakują okraszone usmażonym boczkiem i cebulą.

Pyzy z kaszą jaglaną i mięsem

Składniki:

Pyzy z kaszą jaglaną i mięsem

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z kaszą jaglaną i mięsem

ETAP 1:

Pyzy z kaszą jaglaną i mięsem
Mięso i kaszę połączyć z podsmażoną cebulą.

Kaszę dokładnie wypłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli lub na wywarze z mięsa. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać kaszę, mięso i bułkę tartą.

ETAP 2:

Pyzy z kaszą jaglaną i mięsem
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać. ( gdy farsz jest zbyt suchy dodać kilka łyżek wywaru z mięsa)

ETAP 3:

Pyzy z kaszą jaglaną i mięsem
Ziemniaki połączyć z pozostałymi składnikami.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przemielić w maszynce. Surowe obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody. Połączyć z ugotowanymi, dodać obie mąki, jajko i wyrobić ciasto.

ETAP 4:

Pyzy z kaszą jaglaną i mięsem
Na rozpłaszczone kawałki ciasta wkładać porcję nadzienia.

Z ciasta utoczyć wałki, pokroić na kawałki, formować placuszki i nakładać porcję farszu.

ETAP 5:

Pyzy z kaszą jaglaną i mięsem

Dokładnie zlepić formując okrągłe kluski. Partiami wrzucać do dużej ilości osolonej wody i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na oleju, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć.
Ugotowane pyzy wyjąć z wody łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić, podawać.