Sposób przygotowania:
Pyzy z kaszą jaglaną i mięsemETAP 1:
Kaszę dokładnie wypłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli lub na wywarze z mięsa. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać kaszę, mięso i bułkę tartą.
ETAP 2:
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać. ( gdy farsz jest zbyt suchy dodać kilka łyżek wywaru z mięsa)
ETAP 3:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przemielić w maszynce. Surowe obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody. Połączyć z ugotowanymi, dodać obie mąki, jajko i wyrobić ciasto.
ETAP 4:
Z ciasta utoczyć wałki, pokroić na kawałki, formować placuszki i nakładać porcję farszu.
ETAP 5:
Dokładnie zlepić formując okrągłe kluski. Partiami wrzucać do dużej ilości osolonej wody i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na oleju, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć.
Ugotowane pyzy wyjąć z wody łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić, podawać.
SylaUla