Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Roladki schabowe z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jarmuż to warzywo, które wróciło do łask i po latach znów gości na polskich stołach. Warzywo to można wykorzystać np. jako farsz do roladek schabowych.

Roladki schabowe z jarmużem

Składniki:

Roladki schabowe z jarmużem

 

Do panierowania:

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z jarmużem
Jarmuż myjemy, osuszamy, odcinamy zdrewniałe łodyżki, gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut. Ugotowany jarmuż kroimy drobno. Czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy chwilę czosnek, wrzucamy jarmuż i smażymy razem.

Mięso opłukujemy, osuszamy, rozbijamy. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem. Na kazdym kotlecie układamy plaster sera i porcję jarmużu, zwijamy w roladki.

Roladki panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złocisto z każdej strony. Roladki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 200 st. C ok. 40 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.