Sposób przygotowania:
Pyzy ziemniaczane z mięsem
1 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Przeciskamy przez praskę. Resztę ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok.
Obie porcje ziemniaków łączymy ze sobą, dodajemy do nich jajko, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące dodajemy jeszcze mąki. Przygotowujemy farsz.
Mięso gotujemy z wegetą. Mielimy w maszynce razem z cebulą i masłem. Przyprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Formujemy z ciasta płaskie placki, na każdy nakładamy porcję mięsa i formujemy pyzy. Wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy ok.10- 15 minut od czasu wypłynięcia.
Podajemy polane przesmażoną na oliwie cebulką.
Obie porcje ziemniaków łączymy ze sobą, dodajemy do nich jajko, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące dodajemy jeszcze mąki. Przygotowujemy farsz.
Mięso gotujemy z wegetą. Mielimy w maszynce razem z cebulą i masłem. Przyprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Formujemy z ciasta płaskie placki, na każdy nakładamy porcję mięsa i formujemy pyzy. Wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy ok.10- 15 minut od czasu wypłynięcia.
Podajemy polane przesmażoną na oliwie cebulką.