szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Pyzy ziemniaczane z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Często robię je gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu. Do nadzienie możemy też użyć mięsa, które zostało nam po gotowaniu wywaru.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki:

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Ciasto na pyzy

Nadzienie

  • 40 dag. gotowanej łopatki lub szynki
  • 1 łyżka wegety
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pyzy ziemniaczane z mięsem
1 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Przeciskamy przez praskę. Resztę ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok.

Obie porcje ziemniaków łączymy ze sobą, dodajemy do nich jajko, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące dodajemy jeszcze mąki. Przygotowujemy farsz.

Mięso gotujemy z wegetą. Mielimy w maszynce razem z cebulą i masłem. Przyprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Formujemy z ciasta płaskie placki, na każdy nakładamy porcję mięsa i formujemy pyzy. Wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy ok.10- 15 minut od czasu wypłynięcia.

Podajemy polane przesmażoną na oliwie cebulką.