Sposób przygotowania:
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Mięso oczyszczamy, myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem warzyw i przypraw. Wywar wykorzystujemy do zupy. Wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajo i mąkę pszenną i wyrabiamy podsypując mąką (nie za dużo) w razie potrzeby. Z ciasta formujemy wałki i kroimy w grube krążki. Na każdy nakładamy farsz mięsny, zlepiamy i formujemy kuleczkę. Następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 2-3 min od momentu wypłynięcia klusek. Podajemy z podsmażoną cebulką. Farsz: Ugotowane do miękkości i ostudzone mięso mielimy. Jedną cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy, dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.