msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pyzy z mięsem i pieczarkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyzy można robić na tysiące sposobów.Za każdym razem możemy także zużyć do farszu zapasy i nadwyżki z lodówki.

Pyzy z mięsem i pieczarkami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyzy z mięsem i pieczarkami.

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem i pieczarkami.
Ziemniaki obrałam,umyłam i ugotowałam w wodzie z łyżką soli. W tym czasie umyłam pieczarki,pokroiłam na kawałki.Cebulę obrałam i posiekałam.Na łyżce masła klarowanego zeszkliłam cebulę,dodałam pieczarki i razem smażyłam aż sok z pieczarek odparował. Mięso obrałam z kości,szynkę pokroiłam w grubą kostkę.Włożyłam je do rozdrabniacza elektrycznego wraz z boczkiem i zmiksowałam.Można to zrobić blenderem lub zemleć. Ostudzone pieczarki wraz z cebulą także zmiksowałam.Zmieszałam z masą mięsną,dodałam posiekany świeży tymianek,gałkę muszkatołową,vegetę i pieprz i dokładnie wymieszałam.Można ew. dosolić,ponieważ pieczarek nie soli się smażąc. Papryki i cukinię pokroiłam w drobniutką kosteczkę i dusiłam na łyżce masła klarowanego i oleju aż były miękkie. Na gaz wstawiłam szeroki garnek z osoloną wodą (1 łyżka soli). Ostudzone ziemniaki przecisnęłam przez praskę do ziemniaków,ugniotłam.Wykroiłam 1\4 ilości ziemniaków,wyjęłam z miski a w to miejsce wsypałam tyle mąki ziemniaczanej,by wyrównać ubraną ilość.Z powrotem dołożyłam ubrane ziemniaki,wbiłam jajko i wyrobiłam szybko masę na knedle. Utoczyłam gruby wałek z ciasta ziemniaczanego i pokroiłam je w plastry.Tyle,ile plastrów,tyle ulepiłam kulek z masy mięsno pieczarkowej. Na każdy rozpłaszczony placuszek ziemniaczany nakładałam farsz i dobrze zlepiałam formują okrągłe pyzy. Gdy osolona woda się zagotowała wrzucałam pyzy na wrzątek i delikatnie zamieszałam drewnianą łyżką,by nie uszkodzić pyz.Odkąd wypłynęły na powierzchnię gotowałam je ok.7 minut. Łyżką cedzakową wyjmowałam na talerze,posypywałam usmażoną papryką i cukinią (wraz z tłuszczem) oraz prażoną cebulką.
Pyzy z mięsem i pieczarkami.
Przygotowujemy farsz z mięsa,pieczarek i przypraw.
Pyzy z mięsem i pieczarkami.
Z przeciśniętych przez praskę ziemniaków,mąki ziemniaczanej i jajka robimy ciasto.
Pyzy z mięsem i pieczarkami.
Z porcji ciasta i farszu lepimy okrągłe pyzy.
Pyzy z mięsem i pieczarkami.
Pyzy gotujemy ok.7 minut od wypłynięcia.