Sposób przygotowania:
Pyzy XXL z mięsem.
Mięso wraz ze skórą obrałam z kości i pokroiłam na kawałki.Zmiksowałam je blenderem.Wsypałam przyprawę gyros,pieprz ziołowy i doprawiłam solą.Pod koniec dodałam śmietanę i jeszcze raz zmiksowałam.Wsypałam osączony groszek konserwowy i wymieszałam. Wstawiłam wodę do gotowania pyz na kuchenkę,osoliłam 1 łyżką soli. Ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnęłam przez praskę .Ugniotłam lekko w dużej misce.Wykroiłam 1/4 ziemniaków i wsypałam w tą dziurę mąkę ziemniaczaną.Ilość mąki to właśnie wypełnienie tej 1/4 objętości pierwotnej ziemniaków.Włożyłam z powrotem odjęte ziemniaki,wbiłam jajka,wsypałam płaską łyżkę soli i wyrobiłam ciasto. Odrywałam porcje ciasta i rozpłaszczałam na dłoni.Nakładałam po czubatej łyżeczce farszu i sklejałam pyzy.Wielkość ich jest dowolna.Moje były duże. Wrzucałam je po 5-6 sztuk do gotującej się wody,lekko zamieszałam drewniana łyżką, by nie przywarły do dna ale aby nie pokaleczyć pyz. Gotowałam je 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmowałam łyżką cedzakową i wrzucałam kolejne. Podałam swoje pyzy z sosem grzybowym (ale może być każdy inny) i surówką z kapusty pekińskiej,marchewki,pora , jabłka i natki pietruszki. Pyzy są syte,więc miałam obiad na 2 dni i jeszcze obdarowałam rodziców na obiad.
caroline1983
msewka
Dziękuję za komentarz.Zgadzam się w 100%.
jaNina