msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pyzy XXL z mięsem.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Duża porcja,dużych pyz nadzianych mięsem.Ok. 25 sztuk z podanej porcji.Syty obiad z dodatkiem surówki.Przy okazji upłynniłam mięso z rosołu.

Pyzy XXL z mięsem.

Składniki:

Pyzy XXL z mięsem.

 

  • 2 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżka soli
  • mięso gotowane u mnie z rosołu-skrzydło z indyka i 2 korpusy z kurczaka tj.porcje rosołowe bez skrzydełek)
  • 8 łyżek czubatych groszku konserwowego
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Pyzy XXL z mięsem.
Mięso wraz ze skórą obrałam z kości i pokroiłam na kawałki.Zmiksowałam je blenderem.Wsypałam przyprawę gyros,pieprz ziołowy i doprawiłam solą.Pod koniec dodałam śmietanę i jeszcze raz zmiksowałam.Wsypałam osączony groszek konserwowy i wymieszałam. Wstawiłam wodę do gotowania pyz na kuchenkę,osoliłam 1 łyżką soli. Ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnęłam przez praskę .Ugniotłam lekko w dużej misce.Wykroiłam 1/4 ziemniaków i wsypałam w tą dziurę mąkę ziemniaczaną.Ilość mąki to właśnie wypełnienie tej 1/4 objętości pierwotnej ziemniaków.Włożyłam z powrotem odjęte ziemniaki,wbiłam jajka,wsypałam płaską łyżkę soli i wyrobiłam ciasto. Odrywałam porcje ciasta i rozpłaszczałam na dłoni.Nakładałam po czubatej łyżeczce farszu i sklejałam pyzy.Wielkość ich jest dowolna.Moje były duże. Wrzucałam je po 5-6 sztuk do gotującej się wody,lekko zamieszałam drewniana łyżką, by nie przywarły do dna ale aby nie pokaleczyć pyz. Gotowałam je 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmowałam łyżką cedzakową i wrzucałam kolejne. Podałam swoje pyzy z sosem grzybowym (ale może być każdy inny) i surówką z kapusty pekińskiej,marchewki,pora , jabłka i natki pietruszki. Pyzy są syte,więc miałam obiad na 2 dni i jeszcze obdarowałam rodziców na obiad.