Sposób przygotowania:
Pyzy ziemniaczane z sosem paprykowym
Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki. Wymieszać z groszkiem, natką, pietruszką i twarogiem. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pyzy w proszku i zimną wodę dokładnie wymieszać, odstawić na 5 minut. Z przygotowanego ciasta uformować wilgotnymi dłońmi 2 pyzy. W środku umieścić po 1 łyżce twarogu. Gotować 20 minut w osolonej wodzie na małym ogniu. Strąk papryki umyć, podzielić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Połówki papryki podsmażyć na oleju. Podlać 25 ml wody (1 i 1/2 łyzki), wsypać bulion w proszku, dusić 10-15minut. Całość przetrzeć przez sitko. Sos przyprawić szczyptą pieprzu cayenne, curry, gałką, cukrem i ewentualnie solą i pieprzem. Pyzy podawać z sosem paprykowym.