misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pyzy ziemniaczane z sosem paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Połówki papryki podsmażyć na oleju. Podlać 25 ml wody (1 i 1/2 łyzki), wsypać ....

Pyzy ziemniaczane z sosem paprykowym

Składniki:

Pyzy ziemniaczane z sosem paprykowym

 

  • groszek zielony 1 łyżka
  • dymka mała 1 szt
  • natka pietruszki 1 łyżek
  • twarożek ziołowy 40 g
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • pyzy w proszku 60 g
  • woda 1/8 l
  • papryka czerwona 1 strąk
  • olej 1 łyżka
  • bulion warzywny w proszku 1/4 łyżeczek
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • curry
  • cukier
  • pieprz cayenne
  • tarta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Pyzy ziemniaczane z sosem paprykowym
Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki. Wymieszać z groszkiem, natką, pietruszką i twarogiem. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pyzy w proszku i zimną wodę dokładnie wymieszać, odstawić na 5 minut. Z przygotowanego ciasta uformować wilgotnymi dłońmi 2 pyzy. W środku umieścić po 1 łyżce twarogu. Gotować 20 minut w osolonej wodzie na małym ogniu. Strąk papryki umyć, podzielić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Połówki papryki podsmażyć na oleju. Podlać 25 ml wody (1 i 1/2 łyzki), wsypać bulion w proszku, dusić 10-15minut. Całość przetrzeć przez sitko. Sos przyprawić szczyptą pieprzu cayenne, curry, gałką, cukrem i ewentualnie solą i pieprzem. Pyzy podawać z sosem paprykowym.