ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Quesadilla z kurczakiem i sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna kolacja na ciepło. Z sosem czosnbkowym idealna.

Quesadilla z kurczakiem i sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Quesadilla z kurczakiem i sosem

 

  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 kostka Rosół z kury
  • 1,5 łyżeczki zielonego sosu chili
  • 1/2 yżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 małe cebulki
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 20 dag sera żółtego ( 2 rodzaje)
  • olej do smażenia
  • 4 tortille pszenne

 

  • Sos czosnkowy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogutru naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Quesadilla z kurczakiem i sosem
Pierś z kurczaka pokroić na paseczki. Kostkę Rosół z kury rozkruszyć, dodać olej, zielony sos chili oraz pieprz. Wymieszać i połączyć razem z pokrojoną piersią z kurczaka. Mięso wstawić na 50 minut do lodówki. Potem mięso obsmażyć na rumiano na oleju. Pomidora i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półkrążki, kukurydzę osączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wymiesać z pieprzem i startym serem. Jedną tortillę ułożyć na suchej patelni, wyłożyć połowę masy warzywno-serowej i połowę usmażonego kurczaka. Przykryć drugą tortillą i smażyć na małym ogniu, aż dolna tortilla się zrumieni. Potem przełożyć na drugą stronę i również przyrumienić. Zdjąć z patelni i pokroić na trójkąty. Z pozostałymi składnikami postąpić tak samo jak z pierwszą częścią. Sos: Majonez połączyć z jogurtem naturalnym. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać razem z przyprawami.
Quesadilla z kurczakiem i sosem
Pierś z kurczaka pokroić w paski i połączyć z olejem, kostką, sosem chili i pieprzem
Quesadilla z kurczakiem i sosem
Pomidor i paprykę pokroićw kostkę, cebulę w półkrążki, a ser zetrzeć na tarce
Quesadilla z kurczakiem i sosem
Kurczaka usmażyć na oleju, a warzywa połączyć z serami
Quesadilla z kurczakiem i sosem
Na suchej patelni ułożyć jedną tortilę, wyłożyć połowę masy warzywnej i kurczaka