kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Quiche porowy z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna quiche z porem i boczkiem. Równowaga smaków i kontrast konsystencji to jej niepodważalne atuty.

 Quiche porowy z boczkiem

Składniki:

Quiche porowy z boczkiem

 

  • na ciasto:
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej
  • żółtko
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól
  • nadzienie:
  • 600g pora (biała i zielona część)
  • 200g boczku wędzonego
  • 3 jajka
  • 150ml śmietanki słodkiej
  • sól ziołowa, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
  • 20 g oscypka

Sposób przygotowania:

Quiche porowy z boczkiem
Składniki ciasta szybko ugniatamy do jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i przenosimy do natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez 20 minut. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. Gdy się lekko wytopi dodajemy posiekany w półksiężyce por. Smażymy do miękkości. nadzienie wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Jajka, śmietankę, starty ser i przyprawy mieszamy tworząc jednolitą masę. zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach C.