SUPERPRZEPIS

Quiche z pomidorami w sosie z pesto i ricotty

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Quiche z pomidorami w sosie z pesto i ricotty Więcej zdjęć (3)

Wytrawna tarta z ciasta francuskiego z pomidorami pieczona w sosie z ricotty z dodatkiem pesto z bazylii jest smaczną propozycją na letni obiad dla wielbicieli śródziemnomorskich smaków.

Składniki:

Quiche z pomidorami w sosie z pesto i ricotty

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g ricotty
  • 100 g pesto z bazylii
  • 50 g parmezanu
  • 50 ml mleka
  • 1 jajo
  • 2 pomidory bawole serce
  • 100 g pomidorków
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Quiche z pomidorami w sosie z pesto i ricotty

Przygotowanie dodatków do tarty

Quiche z pomidorami w sosie z pesto i ricotty
Pomidory układamy na sicie na ok. 15 minut do puszczenia soków.

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia pomidorów.

Pomidorki kroimy na połówki, następnie pomidory bawole serce kroimy w plastry.

Przygotowanie masy z ricotty i pesto

Quiche z pomidorami w sosie z pesto i ricotty
Przed przygotowaniem masy, ricotte odstawiamy do odsączenia, aby nie była za mokra.

Kremową masę do tarty przygotowujemy w dwóch oddzielnych miskach.

W pierwszej misce mieszamy ricottę z pesto z bazylii i potarkowanym parmezanem.

W drugiej misce ubijamy jajko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec zawartość drugiej miski z jajkami i mlekiem dodajemy do ricotty. Masę dokładnie mieszamy.

Pieczenie tarty

Quiche z pomidorami w sosie z pesto i ricotty

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Ciasto francuskie wykładamy do okrągłej formy do pieczenia.

Na dno formy wylewamy przygotowaną masę z ricotty i pesto. Na wierzchu układamy pomidory, które smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano.

Quiche pieczemy ok. 30-40 minut.