Sposób przygotowania:
Quiche z pomidorami w sosie z pesto i ricottyPrzygotowanie dodatków do tarty
Przygotowanie tarty rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia pomidorów.
Pomidorki kroimy na połówki, następnie pomidory bawole serce kroimy w plastry.
Przygotowanie masy z ricotty i pesto
Kremową masę do tarty przygotowujemy w dwóch oddzielnych miskach.
W pierwszej misce mieszamy ricottę z pesto z bazylii i potarkowanym parmezanem.
W drugiej misce ubijamy jajko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec zawartość drugiej miski z jajkami i mlekiem dodajemy do ricotty. Masę dokładnie mieszamy.
Pieczenie tarty
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Ciasto francuskie wykładamy do okrągłej formy do pieczenia.
Na dno formy wylewamy przygotowaną masę z ricotty i pesto. Na wierzchu układamy pomidory, które smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano.
Quiche pieczemy ok. 30-40 minut.
SylaUla
grandepiccolacuoca
biedroneczki