SUPERPRZEPIS

Kotlety z kaszy quinoa ze szpinakiem i fetą

  • wjosna
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kotlety z kaszy quinoa ze szpinakiem i fetą Więcej zdjęć (5)

Kotleciki z przezdrowej kaszy quinoa ze szpinakiem i fetą. Podane z jogurtowo-ogórkowym sosem. Koniecznie spróbujcie, nie tylko zdrowe ale przede wszystkim pyszne.

Składniki:

Kotlety z kaszy quinoa ze szpinakiem i fetą

 

 

  • Kotleciki:
  • ¾ szklanki kaszy quinoa
  • 1 duża cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 150 gr pokruszonej fety
  • po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 5 łyżek tartej bułki
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy quinoa ze szpinakiem i fetą
Kaszę quinoa ugotować zgodnie z instrukcją. Ostudzić. Zetrzeć ogórek, odcisnąć z wody, zmieszać z jogurtem,koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Pokroić cebulę, posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć kolejne 4 minuty. Wrzucić szpinak i mieszać aż zmiękknie. Odstawić do przestygnięcia. W misce zmieszać kaszę, szpinak, jajka, fetę, zioła, skórkę z cytryny i tartą bułkę. Posolić i popieprzyć. Formować małe kotlety. Smażyć na oliwie po 5 minut z każdej strony. Podawać z sosem jogurtowym.
Kotlety z kaszy quinoa ze szpinakiem i fetą
Ugotować kaszę guinoa i lekko przestudzić
Kotlety z kaszy quinoa ze szpinakiem i fetą
Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek, dodać szpinak
Kotlety z kaszy quinoa ze szpinakiem i fetą
Wszystkie składniki na kotlety dobrze wymieszać i uformować małe kotleciki
Kotlety z kaszy quinoa ze szpinakiem i fetą
Przygotować sos jogurtowo-ogórkowy z koperkiem