ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Rabarbar, truskawka w kakaowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie, łatwe i tanie ciasto bez miksera mieszane rózgą. Rabarbar i truskawka to bardzo smaczne połączenie smakowe.

Rabarbar, truskawka w kakaowym cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rabarbar, truskawka w kakaowym cieście

 

 

  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • kakao 4 łyżki,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 4 sztuki "L",
  • woda 3/4 szklanki,
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki,
  • cukier puder - do posypania

Sposób przygotowania:

Rabarbar, truskawka w kakaowym cieście
Składniki o pokojowej temperaturze. Do pojemnika od razu wsypać mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, wlać wodę i olej. Rózgą ciasto dobrze wymieszać na gładkie i dość gęste.

Keksówki silikonowe 20 cm 3 sztuki (jedna do pracy męża) lub 1 duża forma 30x25 cm, do foremek wyłożyć po równo ciasto, na cieście poukładać obrany i pokrojony w kostkę rabarbar na przemian z truskawkami.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka.

Ciasto w foremkach wystudzić, wyjąć z formy na talerz i przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Rabarbar, truskawka w kakaowym cieście
Ciasto jest szybkie do przygotowania i bez miksera czy robota.
Rabarbar, truskawka w kakaowym cieście
Takie ciasta wolę piec w mniejszych formach, w dużej zdarza się nie dopieczone po środku.
Rabarbar, truskawka w kakaowym cieście
Ciasto w foremkach zostawić do wystudzenia.