ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik na zimno truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwy, szybki, tani do wykonania sernik na zimno. W miskach można bez problemu zabrać np. na działkę.

Sernik na zimno truskawkowy Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Sernik na zimno truskawkowy

 

  • galaretka pomarańczowa 2 opakowania + 900 ml gorącej wody,
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie + 1łyżeczka żelatyna deserowa i 150 ml gorącej wody,
  • biszkopty 200 gram,
  • twaróg waniliowy 1 kg wiaderko,
  • truskawki świeże 50 dag

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno truskawkowy
W gorącej, przegotowanej wodzie rozmieszać galaretki, odstawić do lekkiego stężenia.

W gorącej wodzie przegotowanej wymieszać galaretkę i wystudzić.

Dwie miski lub jedna duża wysmarować cienko olejem rzepakowy, na dnie pokruszyć biszkopty.

W pojemniku mikserem utrzeć twaróg waniliowy, wlać galaretkę, szybko zmiksować i szybko masę serową przełożyć na pokruszone biszkopty.

Z umytych truskawek odciąć szypułki, pokroić w plastry i wyłożyć na sernik, lekko je przycisnąć w masę, schować do lodówki.

Gdy galaretki są dość stężałe to wylać je na truskawki, schować do lodówki na kilka godzin.
Sernik na zimno truskawkowy
Posmarowane olejem łatwo sie od miski kroi.
Sernik na zimno truskawkowy
Masa jest jak ptasie mleczko delikatna.
Sernik na zimno truskawkowy
Truskawki pokrojone w plasterki lepiej w serniku smakują.
Sernik na zimno truskawkowy
Galaretki powiiny być preawie stężałe do wyłożenia na truskawki.
Sernik na zimno truskawkowy
Sernik na zimno truskawkowy
Sernik na zimno truskawkowy