karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i bezą jest wilgotny, lekko masywny, z gładkością mascarpone i chrupką słodyczą bezy. Polecam.

Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i bezą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i bezą

 

  • Spód kruchy:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¼ kostki masła min. 82%
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sernik:
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kg mielonego twarogu
  • 0,5 kg mascarpone
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy (proszek)
  • Beza:
  • 3 białka
  • ¾ szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i bezą

Kruchy spód

Do naczynia wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane masło, cukier, zimną śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Rozłożyć je równomiernie na blaszkę (ok.30x24 cm), porobić widelcem kilka dziurek i piec przez ok. 15 minut w temp. 180 st. C.

Masa sernikowa

W tym czasie rozbić cztery jajka i zmiksować je z jednym żółtkiem, stopniowo dodając cukier. Następnie partiami dodawać twaróg. Gdy twaróg się rozbije i masa będzie jednolita, w małych porcjach dodawać mascarpone, a na końcu proszek budyniowy. Miksować już jak najkrócej. W masie mogą zostać grudki mascarpone, jednak one roztopią się w piekarniku.
Tak przygotowany ser przelać na podpieczony już spód i ponownie wstawić całość do piekarnika. Piec w temp. 160 st. C przez 60-70 minut.

Beza

10 minut przed końcem pieczenia sernika można zacząć przygotowywać bezę. Pozostałe z sernika i kruchego spodu trzy białka ubić na lekki puch, a następnie partiami dodawać cukier. Ubijać przez kilka minut na sztywną białą pianę.
Sernik wyjąć z piekarnika i ostrożnie i szybko rozłożyć bezę na wierzchu. Można posłużyć się łyżką przy nakładaniu, a następnie widelcami niedbale i z zagięciami rozsmarować pianę na serniku. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 30 minut w temp. 150 st. C do lekkiego zarumienienia białek.
Po tym czasie pozostawić sernik w piekarniku na min. kilkanaście minut, po czym studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i bezą
Im więcej zagnieceń na pianie z bezy, tym więcej rumianych ozdób po upieczeniu
Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i bezą
Po nałożeniu piany z białek, ciasto zapiec po raz kolejny, aby białka wysuszyły się na bezę

Tagi:

serniki ciasta