Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i beząKruchy spód
Do naczynia wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane masło, cukier, zimną śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Rozłożyć je równomiernie na blaszkę (ok.30x24 cm), porobić widelcem kilka dziurek i piec przez ok. 15 minut w temp. 180 st. C.
Masa sernikowa
W tym czasie rozbić cztery jajka i zmiksować je z jednym żółtkiem, stopniowo dodając cukier. Następnie partiami dodawać twaróg. Gdy twaróg się rozbije i masa będzie jednolita, w małych porcjach dodawać mascarpone, a na końcu proszek budyniowy. Miksować już jak najkrócej. W masie mogą zostać grudki mascarpone, jednak one roztopią się w piekarniku.
Tak przygotowany ser przelać na podpieczony już spód i ponownie wstawić całość do piekarnika. Piec w temp. 160 st. C przez 60-70 minut.
Beza
10 minut przed końcem pieczenia sernika można zacząć przygotowywać bezę. Pozostałe z sernika i kruchego spodu trzy białka ubić na lekki puch, a następnie partiami dodawać cukier. Ubijać przez kilka minut na sztywną białą pianę.
Sernik wyjąć z piekarnika i ostrożnie i szybko rozłożyć bezę na wierzchu. Można posłużyć się łyżką przy nakładaniu, a następnie widelcami niedbale i z zagięciami rozsmarować pianę na serniku. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 30 minut w temp. 150 st. C do lekkiego zarumienienia białek.
Po tym czasie pozostawić sernik w piekarniku na min. kilkanaście minut, po czym studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Czekoladka 2