czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Rabarbarek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rabarbarek to pyszne, kwaskowe ciasto.

Rabarbarek

Składniki:

Rabarbarek

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jaj,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 łyżka octu.

 

  • MASA RABARBAROWA:
  • 1/2 kg rabarbaru,
  • 2 galaretki agrestowe,
  • 1 szkl. cukru.

 

  • PIANKA:
  • 2 dowolne galaretki,
  • 2 Śnieżki,
  • 400 ml mleka.

Sposób przygotowania:

Rabarbarek
1. Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Dodać do piany. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Piec ok. 40min. w 180st. 2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody z cukrem. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać i wylać na ciasto. Ostudzić. 3. Galaretki rozpuścić i dodać do ubitych Śnieżek. Wylać na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.

Tagi:

biszkopt