Sposób przygotowania:
Rabarbarowiec mojej mamy
Mąkę, palmę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i żółtka przełożyć do miski i szybko zagnieść na gładkie ciasto. 1/3 ilości ciasta włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do zamrażalnika na ok. godzinę. Resztę ciasta wyłożyć do dużej natłuczonej i posypanej mąką blaszki. Oczyszczony rabarbar pokroić na małe kawałki. Dodać do niego szklankę cukru, trochę cynamonu i bułkę tartą, dokładnie wymieszać i rozłożyć na cieście. Białka przelać do suchej miski i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodawać stopniowo resztę cukru i cały czas ubijać. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści. Gęstą pianę wyłożyć na rabarbar. Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na cieście. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.