iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Rabarbarowy deser

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Przepyszny i bardzo ładnie wyglądający torcik na zimno, masa rabarbarowa jest przyjemnie kwaśna i rozpływająca się w ustach.

Rabarbarowy deser Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbarowy deser

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa rabarbarowa:
  • 50 dag rabarbaru
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1 śmietan fiks
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy deser
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka jajek i po wymieszaniu ostrożnie wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto przelać do formy 20 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 15 minut. Truskawkową galaretkę rozmieszać z godnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do zastygnięcia po zastygnięciu pokroić w nieregularne kostki i ułożyć je na wierzchu upieczonego i wystudzonego ciasta. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, dodać większa szczyptę soli, zalać 1 szklanka wody i cukrem, postawić na palniku i rozgotować, galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szklance wody i dodać do rozgotowanego rabarbaru, wymieszać i odstawić do wystudzenia.Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z rabarbarem przygotowaną masę wylać na ciasto z ułożoną już galaretką, odstawić do zastygnięcia. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan fiksu, następnie wyłożyć na zastygnięte mus rabarbarowy, dowolnie ozdobić i odstawić do zastygnięcia.
Rabarbarowy deser
Rabarbar rozgotować i wymieszać z galaretkami.
Rabarbarowy deser
Upiec cienki spód biszkoptowy w tortownicy.
Rabarbarowy deser
Ubita śmietanę wymieszać z zimnym musem.
Rabarbarowy deser
Zastygnięty deser dowolnie udekorować owocami.