joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Torcik rabarbarowy z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sezon rabarbarowy w pełni dlatego proponuję pyszne, lekko kwaskowate ciasto. Idealne do popołudniowej kawy.

Torcik rabarbarowy z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik rabarbarowy z bitą śmietaną

 

 

  • Masa rabarbarowa:
  • 0,9 kg rabarbaru
  • 2 galaretki malinowe
  • 1/3 szkl cukru

 

  • 0,5l śmietanki 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • czekolada do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Torcik rabarbarowy z bitą śmietaną
Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać na sztywną i lśniącą pianę. Dodawać po jednym żółtku mieszając na małych obrotach miksera. Następnie delikatnie wmieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy (24cm). Piec ok 30 min w 180 stopniach. Masa: Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Podlać szklaną wody, dosypać cukier i mieszając, zagotować aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Wtedy zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Biszkopt naponczować wodą z sokiem cytryny i cukrem. Wyłożyć tężejącą masę rabarbarową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami na sztywno i udekorować torcik.Posypać wiórkami z czekolady. Schłodzić.
Torcik rabarbarowy z bitą śmietaną
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę
Torcik rabarbarowy z bitą śmietaną
W rondlu podgrzewać rabarbar z cukrem i wodą do czasu aż będzie miękkii
Torcik rabarbarowy z bitą śmietaną
Do ugotowanego rabarbaru wsypać galaretki i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
Torcik rabarbarowy z bitą śmietaną
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami